forbudskansleren Illustrasjon: Idun Skogstad
Hjem Opphav Handlingen Lydklipp Presse Kontakt

Handlingen

Vår heltinne Dunhilde møter sin drømmeprins Mild i røykeavdelingen, og blir håpløst forelsket. Det eneste problemet er at prinsen er lidderlig, syndefull og løssluppen, og derfor overhodet ikke blir akseptert av Dunhildes far, forbudskansler Nicorette. Han truer med å gjøre Dunhilde både arveløs og fredløs dersom hun ikke stumper både prinsen og de milde sigarettene (en uvane hun har lagt seg til etter at hun møtte prinsen).

Etter et kraftig oppgjør hvor de unge elskende truer med å rømme og ta med seg barnet som er på vei for å slippe fri fra farens klamme formynderskap, kommer kanslerens ensomhetsarie. Her utbasunerer han sin sterke moral og fortreffelighet, og at de som ikke er med ham er mot ham. Det viser seg at de fleste er mot ham, og til slutt blir han stående alene igjen.

Kansleren har vunnet moralkrigen, men står alene igjen. Alle hans undersåtter har forlatt ham; det samme har hans barn og barnebarn. Bartenderen lokker kansleren til å avsløre sin egen hemmelighet, og synger deretter sin toleransearie. Nå forstår kansleren at han må stoppe prinsen og Dunhilde før det er for sent, og løper for å finne dem. Når de kommer tilbake feirer alle bryllupet i en grandios finale med gratis drinker og opphevet røykeforbud, alt mens Dunhildes mor Paula Mall spøker i bakgrunnen.